Нация или реанимация?


Не сме нация!
А, по скоро реанимация!
Дали сме нация или не, това се вижда в проявите между нас и държавността, или между нас и закона, или между нас и овластеното лице, било кмет, било областен управител, окръжен прокурор или друго!..

Така е!

Снощи с офицери от резерва, хора от една общност, с едни терзания изпитах този срам, че не сме нация, а…. реанимация.
Бяхме отседнали да се почерпим по случай Денят на Победата!
При всяко идване на колега им казвах „Господа Офицери“. Споделих им, че това е уважение към войнската чест, останала у нас. Че това е знак на уважение. Етикет, който трябва да спазваме.

Събрахме се, и дадохме „ход“ на веселата част!
Имаше малък проблем по поръчката.
Единият, най-оправният, както често се нарича „инженер на човешката душа“, бивше ЗКПЧ/Заместник-командир по политическата част/, не му хареса сиренето, настъргано на пържените картофи… Взе, та „изрина“ сиренето от картофите, сложи ги отделно, и започна да яде само от картофите. Гледах го, и се чудех, как да го захвана. Споделих опит с търговци по-равни от другите като Виваком, Технополис..
Моят колега подкара сервитьорката, а аз „наливах“ масло в огъня. Докарахме собственика на заведението, да покаже, какво сирене използва при сервирането на пържени картофи със сирене! Най-после се разбраха, но търговецът бе извикан от къщи по „бели гащи“.
Та, задоволихме нашите потребителски права, което е нормално.

Всичко мина добре и продължихме нашата среща по случай 9 Май!
Слушах, и рекох да ги пробвам.Не го правя за първи път.
Казах им „Пичове стига сте хленчили. Предлагам ви да подадем по едно заявление за достъп до обществена информация, или да си издадем по едно свидетелство за съдимост, като го платим в кеш, а не на банка“.
Появи се тягостно мълчание. Първият, „най-деградиралият“ каза, че бил доволен от кмета на общината. Другите помълчаха и казаха мнение, което означаваше „не“ на моето предложение, а другият, който е представител на политическа сила мълча по това предложение. С него продължихме към дома.
Продължихме темата от масата за държавата и гражданите. Говорихме, как може, как да стане, и на раздяла разговорът спря на тезата, че народът е изнемощял, и си е такъв…, и не може да се очаква промяна в нашето гражданско съзнание.
Останах с убеждението, че той няма хъс, да се постави като гражданин, а ми говори за политика, свързана с националното самосъзнание и т.н…

Като се разделихме, си зададох въпроса, какво е един начинаещ политик, при това офицер от резерва. А, иначе за службата е „шест“, но за делата в политиката не беше словоохотлив.
Рекох си, каквато службата такава и политиката. По делата се познават.

Та, моите колеги се изметнаха като чамови дъски! А, аз им казах, че ще ги подкрепям…
Ставаше дума да проверим себе си като граждани!
Ставаше дума да проверим държавата!

9 Май – Денят на Победата го изпратихме като селски пъдари, а го посрещнахме като офицери от резерва, поздравявайки се с „Господа Офицери“!…
За сетен път се убеждавам, че нещо, което не е родено в душата ти, и не е минало през делата ти, няма как да остане като социален навик.

Можеш, да бъдеш с претенции за собствените си потребителски права.
Но, когато става дума да проявиш съзнание на гражданин към своята държава, започваш да се измяташ под различни предлози.

Поисках просто да подадем заявление за достъп до обществена информация, но не стана!
Поисках да платим пред съда в кеш, искайки издаване свидетелство за съдимост, но не стана!
Убеден бях, че ги настъпих по мазола.
На маса сме велики, а пред държавата света вода ненапита!
…………………………

Advertisements

About Тодор Бойчев

Моята същност са истинските неща от живота, изстраданите!… Моята цел е гражданското общество, правовата държава и върховенството на закона.
Публикувано на Свят. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s